Västerbottens läns landsting – S politiker tycker det är bra att föräldrar tvingas betala vården själva

2014-04-17 11.51.03För drygt en månad sedan skrev Mullback Bloggar ett öppet brev till Västerbottens läns ALLA landstingsråd. I detta öppna brev ställdes frågan: Ska  15 föräldrar till svårt funktionsnedsatta barn, behöva betala Konduktiv Pedagogik själva, en behandling som är självklar sedan 15 år i övriga Sverige? Länk till det Öppna Brevet

ENLIGT VÄSTERBOTTENS KURIREN HAR FÖRÄLDRARNA FÅTT SVAR

I gårdagens web-version av Västerbottens kurirens plustidning gick att läsa att de protesterande föräldrarna i Västerbotten äntligen fått svar av Kenneth Andersson (S) som är ordförande i nämnden för funktionshinder och habilitering. Fast han verkar vara någorlunda insatt i hur betydelsefullt detta är, vill han inte ge föräldrarna några löften. Troligen kommer dessa föräldrar tvingas betala 25 000 för 3 veckors träning som deras barn behöver. Hade dessa familjer bott i Södra Sverige hade de erbjudits denna behandling 4 veckor varje år.

Att intensivträning nu erbjuds i Umeå under tre veckor i höst tycker, enligt Västerbottens Kuriren, Kenneth Andersson (S) ordförande i nämnden för funktionshinder och habilitering är ”positivt och skapar enligt Andersson nya möjligheter”. Detta trots att föräldrarna tvingas betala helt själva för denna privata vård. Något stöd till dessa familjer lovar dock inte Andersson. Någon jämförbar behandling erbjuds inte heller av den offentliga vården, habiliteringen, konstaterar Andersson. Han säger:

-Vår verksamhet använder delar av Move and walk- metoden, men den kan inte jämföras

Nedan återges delar av artikeln från Västerbottens kuriren. För att läsa artikeln krävs inloggning på VKs hemsida, länk till artikeln

UTDRAG UR ARTIKEL FRÅN VÄSTERBOTTENS KURIREN

Publicerad 14 okt 2014 kl 20.30

HOLMSUND/OBBOLA Förra hösten lärde sig Ulrika Swahns nu femåriga dotter Olivia att ta av sig skorna. Det var ett stort framsteg för Olivia som har diagnosen cerebral pares (cp). En speciell tränings-metod, Move and walk, användes och nu vill Ulrika och andra föräldrar att landstinget ska finansiera denna metod.

Föräldrarna har i höst skrivit brev till landstinget för att höra sig för om hur det ställer sig till att finansiera intensivträningen, enligt Move and walk-metoden.

De fick ett svar av Kenneth Andersson (S) som är ordförande i nämnden för funktionshinder och habilitering. Även om de inte fick något klart besked eller några löften var de trots allt positiva till att han var insatt i metoden.

Kenneth Andersson berättar att landstinget tidigare bekostade vistelser för barn som ville delta i träningsmetoden vid träffar i södra Sverige. Pengarna räckte dock inte till för detta och därför valde landstinget att i stället erbjuda träningsveckor vid de egna verksamheterna på hemmaplan.

– Nu har det här aktualiserats igen. Vår verksamhet använder delar av Move and walk- metoden, men den kan inte jämföras fullt ut, säger han.

Han anser att det är viktigt att ta en diskussion med föräldrarna om hur barn- och ungdomshabiliteringen ska utvecklas.

– Hur vi ska öka tillgängligheten och förbättra insatserna.

Att det nu erbjuds intensivträning i Västerbotten tycker han är positivt och skapar enligt Andersson nya möjligheter. Något löfte om att landstinget ska vara med och finansiera barnens deltagande vill han där-emot inte ge i nuläget.

– Det är för tidigt att säga det.


 

Gillar du detta inlägget? Det publiceras ett nytt varje dag, kl 07.00. Enklaste sättet att hålla koll på bloggen är att:

Skriv in din mailadress i vänsterspalten här, så får du alla inlägg först av alla, via mail.

Alternativt; Gilla Facebooksidan: Jo, Du Kan eller följa mig på Twitter

Genom att följa Mullback Bloggar, stödjer du rätten att människor ska kunna välja den väg i livet, som de själva känner gör dem mer tillfreds, nöjda och i bästa fall lyckliga och självständiga.


 

Alla som omnämns eller berörs i Mullback Bloggar ges möjlighet att bemöta ett publicerat inlägg via ett eget inlägg, utöver vanliga kommentarsfält, så länge inlägg följer svensk lag och publicistiska principer.

Vill du medverka med ett inlägg, skicka det till lars@mullback.se. Märk mailet MB Inlägg, och ”citattecken” kring den text som du vill få publicerad. Bifoga gärna lämplig bild (som ej är rättighetskyddad.)