Ingner i Nättraby har en dröm om KP

blommor 3MITT KP – enligt Karsten är en kategori i Mullback Bloggar med berättelser från 1990-talet, när Konduktiv Pedagogik just blivit känt i Sverige, sammanställda i ”Boken om Move & Walk – En bok som söker nya berättelser” av Karsten Inde. Publiceras med tillstånd av Karsten Inde.

SOMMARLÄSNING:

DAGENS KAPITEL AV Ingner i Nättraby,:

Vår historia om Move & Walk

Vi fick reda på Move & Walk genom en TV-film som Lars Mullback hade gjort om en flicka. Vi kände genast att det skulle passa vår lille son. Han älskar att träna och att få vara i centrum, då mår han som bäst. Vi ringde till Nässjö kommun som slussade oss vidare till Wolfgang och genom honom fick vi telefonnumret till Thom Nilsson, som är en av dem som sett till att Move & Walk kom till Sverige och Nässjö. Vi åkte upp på det första årsmötet som hölls innan Move & Walk slagit upp portarna.

Idag är Mårten 4 år gammal. Han har en svår CP-skada, svår EP, är begåvningshandikappad och har även en synskada. Mårten bor tillsammans med mamma och pappa. Han har två storebröder som han älskar mycket. Allt busigt är jätteroligt tycker han.

Första gången vi åkte till Move & Walk för en träningsperiod var i oktober 1997. Mårten var då 2 1/2 år gammal. Vi fick betala allt själva denna gången. Vi hade sökt många fonder och fick ca 6 000 kronor sammanlagt från dem. Det fanns tyvärr många fonder som inte ville sponsra Move & Walk-träning.

Första veckan var Mårten och hans pappa där själva. När de kom hem rusade jag (mamma), som för första gången varit utan Mårten så länge, ut till bilen för att krama om honom. När jag tog honom i famnen märkte jag genast att han blivit rak i sin rygg och lite stadigare, och då kom lyckotårarna. Detta var värt allt.

Efter första träningsperioden kände vi att något måste göras så att andra fick höra talas om Move & Walk. Vi tog kontakt med Blekinge Läns Tidning och frågade om de ville göra ett reportage. BLT nappade genast på förslaget. I december åkte vi tillsammans med BLT till Move & Walk. Vi fick hoppa in i en träningsgrupp så att de fick se hur det gick till.

Några dagar senare kom ett stort reportage i BLT. Mårten fanns på hela förstasidan och på två helsidor inne i tidningen där de berättade det mesta om Move & Walk. Vi uppvaktade politiker tillsammans med några andra och det blev fler artiklar i tidningen som tyckte om att skriva om detta. Blekinge Radio gjorde intervjuer och till slut lovade landstingspolitikerna att alla familjer i Blekinge som behövde skulle få ett provår då landstinget skulle betala behandlingen och resorna med hjälp av ”Dagmarpengar”. PUH! Tänkte vi, alltid en början.

Vår nästa träningsperiod kom i mars 1998, men ännu hade inte beslutet blivit taget. Vi kontaktade återigen politikerna. Pappret fanns på någons skrivbord men skulle beslutet hinna komma innan vi skulle upp på träningen? Att betala själva en gång till hade vi inte råd med. Men då sa Mårtens morfar, som själv har MS och vet vad ett stort handikapp innebär: ”Jag ser att det gjort nytta, klart att ni ska åka. Jag betalar träningen om det behövs. Ni får bara inte missa denna chans”. Återigen ringdes det till politikerna och tre dagar innan träningsperioden skulle börja ringde sjukhusdirektören hem och meddelade att allt var klart. Jippie! De finns inte ord för glädjen vi kände.

Nu i augusti ska vi upp för 6:e gången. Det blir vad vi än så länge vet sista gången vi får betalt av landstinget. I mitten av juni ska de ta beslut om de ska fortsätta att remittera barn och vuxna till Move & Walk eller inte. Vi håller tummarna och hoppas att de följer FoU-enhetens utredning som var positiv.

Mårten har i dagsläget varit på Move & Walk fem gånger sammanlagt varje gång har det hänt något i hans utveckling. De första gångerna utvecklades hans små men viktiga funktioner och rörelser. Han har t ex fått stadigare överkropp, han har öppnat upp sina händer som annars alltid var stenhårt knutna, han har lärt sig att ta upp armen och böja och sträcka på benen. När vi var där 4:e och 5:e gången hände inget med motoriken, men mentalt hände mycket. Plötsligt levde han inte bara i sin egen lilla värld längre, utan upptäckte mycket runt omkring, t ex de andra barnen, musiken, att det hände något runt om honom hela tiden. Mårten började jollra, han blev gladare och nöjdare.

Vi föräldrar har fått träffa andra föräldrar och fått prata. Vi har fått vara några i mängden för en gång skull. De andra vet vad man menar och hur man har det. därför att vi alla är i samma situation. Det är jätteskönt och många har blivit våra vänner. Vi ses och hörs av regelbundet.

Hemma tränar assistenterna och vi föräldrar enligt Move & Walk. På Habiliteringen har vår nya sjukgymnast inte haft tid att träffa oss så ofta. Mårten har fått rida eller simma en gång i veckan, vilket har varit jättebra för honom, men vi skulle givetvis vilja ha mer träningshjälp. En stor önskan är att det skulle finnas Move & Walk-utbildad assistenter anställda i Blekinge och att vi skulle kunna få komma till en sådan och göra träningsprogrammet och kanske träffa andra familjer samtidigt. En dröm som kanske går i uppfyllelse en dag. Det är inte en helt omöjlig dröm.

Detta var historien om familjen Ingner i Nättraby, utanför Karlskrona


FOTO GINTARE MULLBACK

Gillar du detta inlägget? Det kommer flera. Enklaste sättet att hålla koll på bloggen är att:

Skriv in din mailadress i vänsterspalten här, så får du alla inlägg först av alla, via mail.

Alternativt; Gilla Facebooksidan: Jo, Du Kan eller följa mig på Twitter

Genom att följa Mullback Bloggar, stödjer du rätten att människor ska kunna välja den väg i livet, som de själva känner gör dem mer tillfreds, nöjda och i bästa fall lyckliga och självständiga.


MEDVERKAN

Vill du också medverka och berätta vad Konduktiv Pedagogik betyder för dig, skriv till lars@mullback.se

Genom att märka mailet Mitt KP, ger du Mullback Bloggar rätt att publiceras din text i sammanhang som främjar utveckling för neurologiskt funktionshindrade. Skicka gärna också med någon bild, som du tycker passar.

Vill du hellre berätta på film, går det lika bra.


Breven som publiceras på MITT KP är tänkta för en bok om Konduktiv Pedagogik. Mullback Bloggar är en genomgång av det mycket omfattande material som finns. Delar av detta material, kommer förmodligen även publiceras i tryck längre fram.