Vi fick en ny inställning till vår son
MITT KP – enligt Karsten är en kategori i Mullback Bloggar med berättelser från 1990-talet, när Konduktiv Pedagogik just blivit känt i Sverige, sammanställda i ”Boken om Move & Walk – En bok som söker nya berättelser” av Karsten Inde. Publiceras med tillstånd av Karsten Inde.
SOMMARLÄSNING:
DAGENS KAPITEL AV Anonym:
Utvärdering av Niklas besök
Frösunda Move & Walk i Nässjö 1999.01.11–1999.02.03
Vi är mycket positivt överraskade över de resultat vi uppnått med Niklas. Niklas har alltid varit emot träning. Så fort det har varit jobbigt, tagit emot eller gjort ont har han skrikit, bråkat och totalvägrat. Vi åkte till Nässjö med en stor portion oro. Hur skulle vi få honom att träna hårt varje dag? För det var ju meningen. Samtidigt var det vår förhoppning att deras koncept var annorlunda och så väl utprovat att det skulle fungera även på Niklas.
Niklas trivdes från början. Han tyckte det var mysigt att bo där på hotellet, som han kallade det. Han kom hem efter första veckan och berättade glatt om alla kompisar han hade fått. Det var ju en fantastisk miljö för honom. Stora handikappanpassade ytor, massor av barn och de flesta med rullstol. Efter en tid frågade han varför han behövde åka ända till Nässjö för att ha så många kompisar!?
Träningen var hela tiden i grupp, 6-8 barn, med en konduktor som ledare. Konduktorn hade flera assistenter i gruppen som hjälpte oss med rörelserna. Första veckan var Niklas i s k eftermiddagsgrupp med träning mellan kl 14-16, vilket vi innan tyckte var kort tid, men det var hård träning och mycket benövningar, stå- och gåövningar. Många tyckte att två timmar var nog, för att hålla koncentrationen uppe och för att orka. Andra veckan beslutade konduktorn att flytta Niklas till förmiddagsgruppen, vilket innebar träning mellan kl 9-13. Här var finmotorisk träning inlagd också och barnen åt lunch i träningslokalen för att träna på att sitta rätt och ha en bra ätställning m m.
Under träningspassen var Niklas mycket duktig och försökte verkligen göra alla rörelser. Någon gång blev han ledsen eller arg när det tog emot. Konduktorn anpassade rörelserna för varje barn, så att de hela tiden gjorde på gränsen till vad de förmådde. Niklas gjorde rörelser som vi aldrig vågat göra med honom, bl a knästående, stå på alla fyra och att sitta på golvet med raka ben och stödja på raka armar bakom ryggen. Detta är exempel på vad han lärde sig efter en tids övning.
Niklas blev mycket mindre spänd i hela kroppen och därför lättare att hjälpa i ADL-situationerna (ADL =AllDaglig Livsföring). Axlarna tränades mycket och därmed ökade rörligheten avsevärt. Vi som medhjälpare fick handledning så att vi vågade ta ut svängarna och ”tvinga” fram riktiga rörelser, vilket vi inte hade vågat tidigare.
Något som också var en fin upplevelse var, att vi som föräldrar kände oss riktigt stolta och imponerade över Niklas. Han var mycket tålig, duktig och träningsvillig. Det var underbart att få uppleva detta. Hela vår syn på honom blev mer positiv.
Niklas har efter hemkomsten fortsatt med träningen hemma nästan varje kväll. Han har fortsatt att hitta muskler och färdigheter som han ej haft tidigare. Både han och vi har blivit mer motiverade. Ibland påminner han oss om träningen!
Det fanns också sådant på Move & Walk som inte fungerade så bra. Konduktorn hade fullt upp att göra, så det fanns för lite tid till personliga råd och samtal. Ett annat exempel är maten. När Niklas åt skulle vi titta på och hjälpa till och när han hade ätit färdigt var det strax dags för oss att äta. Många levde på snabbmat. Det var lite stressigt mellan träning och skola. Endast en timme för dusch, om- klädning och föräldrars lunch. Vissa barn skötte därför om skolarbetet själva, men Niklas ville till skolan och tyckte den var rolig. Det var en mycket bra lärare och han träffade också kompisar i skolan.
Vi är mycket nöjda med vistelsen på Move & Walk och kommer att göra allt för att få åka dit igen.
Anonym
FOTO GINTARE MULLBACK
Gillar du detta inlägget? Det kommer flera. Enklaste sättet att hålla koll på bloggen är att:
Skriv in din mailadress i vänsterspalten här, så får du alla inlägg först av alla, via mail.
Alternativt; Gilla Facebooksidan: Jo, Du Kan eller följa mig på Twitter
Genom att följa Mullback Bloggar, stödjer du rätten att människor ska kunna välja den väg i livet, som de själva känner gör dem mer tillfreds, nöjda och i bästa fall lyckliga och självständiga.
MEDVERKAN
Vill du också medverka och berätta vad Konduktiv Pedagogik betyder för dig, skriv till lars@mullback.se
Genom att märka mailet Mitt KP, ger du Mullback Bloggar rätt att publiceras din text i sammanhang som främjar utveckling för neurologiskt funktionshindrade. Skicka gärna också med någon bild, som du tycker passar.
Vill du hellre berätta på film, går det lika bra.
Breven som publiceras på MITT KP är tänkta för en bok om Konduktiv Pedagogik. Mullback Bloggar är en genomgång av det mycket omfattande material som finns. Delar av detta material, kommer förmodligen även publiceras i tryck längre fram.