VG-regionens förtroendeläkare kör över både remitterande läkare och patientens önskemål

Västra Götalandsregionen har länge haft mycket bra avtal vad gäller Konduktiv Pedagogik. Vid den senaste upphandlingen flyttandes det administrativa ansvaret till remiteringssekretariatet. Sedan dess har det dock varit stora problem. Och problemen fortsätter. Nu har åter igen en patient drabbats, därför skriver jag detta öppna brev.

Till

Frank Andersson, ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden för centrala och västra Göteborg, Västra Götalandsregionen (HSN 5)

Lena Isaksson, samordningsansvarig för externa rehabiliteringsprogram i Västra Götalandsregionen

BAKGRUND

2013 vägrade remiteringssekretariatet skicka stroke-patienter till Konduktiv Pedagogik trots att VG-regions politiker anslagit pengar till det. Efter att SVTs Västnytt uppmärksammat remiteringssekretariatets vägran, rättades detta till och ett antal stroke-patienters önskan om Konduktiv Pedagogik har sedan beviljats.

I uppdraget, som remiteringssekretariatet fått från politikerna betonas att patienterna själva ska kunna påverka vilken typ av rehabilitering de önskar. För att understryk att patienten själv ska kunna påverka valet, har en särskild blankett utformats som patienter MÅSTE skicka in, förutom läkarens remiss. På denna blankett ska patienten fylla i sina önskemål, bland annat kan de välja var de önskar komma.

ÄRENDE

I går blev Mullback Bloggar uppring av en förtvivlad anhörig, som fått avslag på märkliga grunder. Patientens läkare hade skrivit remiss till Konduktiv Pedagogik och patienten hade uttryckligen önskat att få komma till Move & Walk i Göteborg. Efter att ha fått ett skriftligt avslag ringde patienten upp remiteringssekretariatet och fick beskedet att remiteringssekretariatets förtroendeläkare visst kunde bevilja rehabilitering, men inte Konduktiv Pedagogik i Göteborg, som patienten önskade, utan sjukgymnastik i Ljungskile eller Blekinge.

Tilläggas bör att denna förtroendeläkare aldrig träffat patienten eller vet hur patientens livssituation ser ut.

Mullback Bloggar ringde också upp remiteringssekretariatet. En handläggare sa då att de inte remitterar stroke patienter till Move & Walk längre eftersom de inte har dygnetrunt service.

Är detta något nytt politiskt direktiv? Eller är det bara ett nytt försök av remiteringssekretariatets tjänstemän att vägra utföra det uppdrag de fått, att vägra ge den service till medborgarna som vi i demokratisk ordning beslutat ska finnas?

Detta är en gammal patient. Först får han ett skriftligt avslag. När han sedan ringer och tjatar, då får han rehabilitering som vare sig han eller hans läkare ansökt om. Är det verkligen så här godtyckligt vården ska fungera? Var finns jämlikhet och rättvisa i våra sociala reformer, om bara de starka, de som orkar ringa och klaga får vård? Hur är det ställt med medicinsk säkerhet om en förtroendeläkare som aldrig sett patienten bara kan köra över både remitterande läkare och patientens önskemål?

FRÅGA

Mullback Bloggar får bara reda på ett litet antal av de patienter, som drabbas av detta godtycke från tjänstemän.

Är det så här vi ska ha det? Ska patienter behöva gå till media för att få den vård de behöver och vill ha?

Vem ser till att att denna Patient får Konduktiv Pedagogik, som han så väl behöver?

Vem har utfärdats direktivet, mitt i avtalsperioden, att Move & Walk ska uteslutas på grund av att dygnetruntbemanning inte finns? OBS det är regionen själv som upphandlat denna verksamhet och därmed bestämt att det inte ska finns natt personal.


Gillar du detta inlägget? Det kommer flera. Enklaste sättet att hålla koll på bloggen är att:

Skriv in din mailadress i vänsterspalten här, så får du alla inlägg först av alla, via mail.

Alternativt; Gilla Facebooksidan: Jo, Du Kan eller följa mig på Twitter

Genom att följa Mullback Bloggar, stödjer du rätten att människor ska kunna välja den väg i livet, som de själva känner gör dem mer tillfreds, nöjda och i bästa fall lyckliga och självständiga.


 

Alla som omnämns eller berörs i Mullback Bloggar ges möjlighet att bemöta ett publicerat inlägg via ett eget inlägg, utöver vanliga kommentarsfält, så länge inlägg följer svensk lag och publicistiska principer.

Vill du medverka med ett inlägg, skicka det till lars@mullback.se. Märk mailet MB Inlägg, och ”citattecken” kring den text som du vill få publicerad.