Västra Götaland – Ny kritik via SVT, nu i Arga doktorn, skrämde politikerna till svar

Helen Eliasson RegionrådFör att äntligen få en reaktion från politiskt håll skickade jag med en pressrelease som bilaga till frågorna och bad om ett uttalande innan jag kontaktade media. Kanske var det hotet om att åter gå till pressen, som äntligen detta korta efterlängtade svar kom från den politiska ledningen.  Helen Eliasson Regionråd för Socialdemokraterna svarade med ett kort mail.

MAIL

2013-08-14 från Helen Eliasson, Regionråd

till mig

Hej Lars.
Tack för ditt mejl.
Jag skall återkomma med svar på dina frågor.

Hälsningar Helen Eliasson
Regionråd socialdemokraterna

KOMMENTAR

Några veckor senare blev jag uppringd av någon som sa sig vara ordförande i Hälso o sjukvårdsnämnden 5 (HSN 5)

MAIL

från Frank Andersson , 2013-09-05

till mig
Hej Lars !

Det var jag som ringde dig för några minuter sedan.
Som jag sa på telefonen så heter jag Frank Andersson o är (s) o ordf i Hälso o sjukvårdsnämnden 5, det vill säga Göteborg centrum/väster.
Det är ofta HSN 5 där jag är ordf som har upphandlingar som är regiongemensamma för alla tolv hälso o sjukvårdsnämnderna.

Nu har du min mailadress o det är bara att höra av sig.

Vi hörs skriver

Frank Andersson

KOMMENTAR

Äntligen kontakt med rätt politiker. Hur kan det vara så svårt att få fram vem som är ansvarig? Jag skickade direkt ett svar till honom.

MAIL

Från Lars Mullback, 2013-09-05

till Frank

Tack för kontakt. Jag blev mycket glad när du ringde.

Om jag kan vara behjälpligt i ert arbete inför upphandling, är jag det gärna.

Tack. Jag ber att få återkomma med några tankar innan ert nästa sammanträde den 11/9

Om du vill vore det mycket trevligt att träffas. Jag brukar ha en tolk med, så att det blir lätt att förstå min otydlighet

MVH

Lars Mullback

I MORGON kan ni läsa det underlag jag skickade till nämnden. Nedan finns det pressmedelande som Jag skickade med till politikerna. Jag skickade aldrig pressmedelande till pressen. Det behövde jag ju inte, när jag äntligen fick de kontakter med rätt beslutshavare, som jag ville ha. Nedan kan ni läsa det med skickade presssmedelandet. Här är första gången det publiceras.

PRESSMEDDELANDE

Stroke patienter i VG-regionen får behandling på Move & Walk tack vare Arga Doktor
Arga Doktorn, den nya TV-serien i SVT, har redan förändrat vården i VG-regionen. I första delen av programserien uppmärksammades bristen på rehabilitering för stroke patienter. Fram till i torsdags har alla stroke-patienter förvägrats remiss till konduktiv pedagogisk rehabilitering på Move & Walk. I dag är behandlingen plötsligt tillgänglig för Stroke enligt Lena Isaksson, ny chef på remitterings sekretariatet.

Handikapprörelsen i Västra Götalands Regionen har på allehanda sätt, försökt uppmärksamma Hälso och sjukvårdsutskottets ledamöter på att sjukvården vägrat skriva remiss för stroke-patienter till konduktiv pedagogik, trots att det öppnades upp för denna möjlighet redan 2010.

Remitterings sekretariatets har avslagit alla stroke-patienter med denna standardmotivering:
”…remiss om rehabliteringsvistelse har nu behandlats och bedömts av vår uttagningsläkare med utgångspunkt från angivna normer. VGR har avtal endast för patienter med CP-skada eller CP-liknande skador. Mot denna bakgrund får vi meddela att sökt rehabiliteringsvistelse ej kunnat beviljas.”

-Detta är helt emot den politiska intentionen, säger Lars Mullback som arbeat för kp i 15 år, i en kommentar på torsdagskväll direkt efter sändningen av Arga Doktorn. Politikernas oförmåga att genomföra fattade beslut är upprörande, säger han. Det drabbar enskilda människor.

5 dagar efter tv-programmet, tisdag den 3 september, ger Lena Isaksson, chef på remitterings sekretariatet, nya glädjande besked till de stroke-patienter, som behöver konduktiv pedagogik.
-Stroke är en av de diagnoser som kan omfattas av de direktiv vi har, säger Lena Isaksson.
Fråga: Vad kommer det sig att ingen stroke-patient fått behandling fram till nu.
-Det känner jag inte till, säger Lena Isaksson. Men de direktiv vi har, är att stroke ska ingå i CP-liknande tillstånd. Dock bedöms varje remiss utifrån varje individs behov och förutsättningar av vår uttagningsläkare.

 


Gillar du detta inlägget? Det publiceras ett nytt varje dag, kl 07.00. Enklaste sättet att hålla koll på bloggen är att:

Skriv in din mailadress i vänsterspalten här, så får du alla inlägg först av alla, via mail.

Alternativt; Gilla Facebooksidan: Jo, Du Kan eller följa mig på Twitter

Genom att följa Mullback Bloggar, stödjer du rätten att människor ska kunna välja den väg i livet, som de själva känner gör dem mer tillfreds, nöjda och i bästa fall lyckliga och självständiga.


Alla som omnämns eller berörs i Mullback Bloggar ges möjlighet att bemöta ett publicerat inlägg via ett eget inlägg, utöver vanliga kommentarsfält, så länge inlägg följer svensk lag och publicistiska principer.

Vill du medverka med ett inlägg, skicka det till lars@mullback.se. Märk mailet MB Inlägg, och ”citattecken” kring den text som du vill få publicerad. Bifoga gärna lämplig bild (som ej är rättighetskyddad.)