Vårdföretagarna ställer MP mot väggen i ny debatt artikel

Håkan TeneliusHåkan Tenelius näringspolitisk chef på Vårdföretagarna, Almega, väljer att föra debatten om vinster i välfärden vidare på Mullback Bloggar. I denna debattartikel ställer han Miljöpartiets vårdpolitiskt ansvariga Helene Öberg mot väggen och hävdar att deras politik ligger till vänster om Vänsterpartiet och hotar all privat vård i Sverige och därmed även Konduktiv Pedagogik och Move & Walk.

Läs  Håkan Tenelius debatt artikel:

Miljöpartiets snedsprång i vinstfrågan

almegaMiljöpartiets kongress i helgen bekräftade den plötsliga omsvängning i frågan om vinster i välfärden, som förra årets kongress gjorde. Det var då partiet oväntat placerade sig till vänster om Vänsterpartiet, efter att tidigare varit en av de främsta försvararna för de små entreprenörerna i vård och omsorg. I valmanifestet står nu: “I en ny regering vill vi … reglera så att eventuella vinster i offentligt finansierad välfärd återinvesteras i verk­samheten”.

Det går inte att tolka detta på annat sätt än ett totalstopp för vinstutdelning i alla former av vård och omsorg som helt eller delvis finansieras via skatten. Inte ens Vänsterpartiet (eller LO, eller för den delen Daniel Suhonen) går så långt, eftersom deras avsikt är att tvinga aktiebolagen i vården att omvandla sig till så kallade SVB-bolag, där en minimal utdelning accepteras.

Vårdföretagare runt om i landet har inte varit sena med att upplysa miljöpartisterna om vad de håller på att ställa till med. Vinststoppet skulle vara förödande för allt småföretagande och nyföretagande inom vård och omsorg. Det drar undan mattan för de eldsjälar i vården som miljöpartisterna älskar . Den mångfald och valfrihet som de gröna bejakat så länge partiet funnits skulle förtyna. Bland de som varnat märks filmaren och författaren Lars Mullback, som också jobbar nära vårdföretaget Move & Walk. Läs hans inlägg tidigare i veckan, kategori politik, om ni behöver bli påminda om varför vinsten behövs.

Många miljöpartister har också förstått hur galen den tunna är som man nu sitter fastklämd i. I kongressdebatten fanns enligt uppgift delgater som stred för att vinststoppet skulle bort från valmanifestet. Men där fanns också en falang som ville gå ännu längre, att helt förbjuda överskott i pivat verksamhet.

lyckoaktivistEn av dem som inser att MP är på fel väg är partistyrelsens vårdpolitiskt ansvariga Helene Öberg försöker, i tidigare inlägg här, sig på det omöjliga balansnumret att både försvara kongressbeslutet och bedyra att ingen seriös vårdföretagare behöver vara orolig. På något sätt förstår jag varför Helene Öberg gör så. Hon vet ju att den mångfald MP vill ha inte blir av utan entreprenörerna, och att entreprenörerna inte kan verka om det inte går at driva vårdföretag i vanliga aktiebolag.

Men hennes sätt att argumentera känns inte hederligt. Om Miljöpartiets ärliga avsikt är att stoppa all vinstutdelning måste dess företrädare också stå för konsekvenserna. Om partiet inte avser att förverkliga sin politik, utan bara driver linjen av ren opportunism inför valet lär det också få konsekvenser. Sådan hållningslöshet straffar väljarna förr eller senare.

Vårdföretagarna, Almega
Håkan Tenelius
NÄRINGSPOLITISK CHEF


Gillar du detta inlägget? Det kommer flera. Enklaste sättet att hålla koll på bloggen är att:

Skriv in din mailadress i vänsterspalten här, så får du alla inlägg först av alla, via mail.

Alternativt; Gilla Facebooksidan: Jo, Du Kan eller följa mig på Twitter

Genom att följa Mullback Bloggar, stödjer du rätten att människor ska kunna välja den väg i livet, som de själva känner gör dem mer tillfreds, nöjda och i bästa fall lyckliga och självständiga.


Alla som omnämns eller berörs i Mullback Bloggar ges möjlighet att bemöta ett publicerat inlägg via en kommentar eller ett eget inlägg, så länge det följer svensk lag och publicistiska principer. Vill du medverka med ett inlägg, skicka det till lars@mullback.se. Märk mailet MB Inlägg, och ”citattecken” kring den text som du vill få publicerad.