Slaget om Örebro – positivt rykte, men…

vapenBara 60% av alla CP-barn kan välja vård i Sverige. Nu går vi mot 100%.

Örebro läns landsting är ett av de landsting som fortfarande väljer att inte lyssna på neurologiskt skadades önskemål. Boende i Örebro får fortfarande betala vården helt själv, om de väljer konduktiv pedagogik (KP), fast KP funnits som en självklar valmöjlighet i vården i Stockholm och Västra Götaland sedan 1990-talet.

För en månad sedan hade vi en liten kille som bodde och tränade här på Move & Walk i Göteborg. Hans föräldrar bodde självklart här med den glada lilla grabben. De hade ju betalat,  valt att lägga semestern i en behandlingskorridor i Göteborg i februari. Bra för att barnet får den träning han behöver, men sol och avkoppling för föräldrarna, nej, knappast.

Pappan kom in på mitt kontor och talade om att de på många sätt försökt få habiliteringen i Örebro att förstå att deras son verkligen behöver KP-träningen, för att utvecklas och hitta sig själv. De visste, för de har tränat här flera omgångar. Men ingen på habiliteringen hade kunnat/velat hjälpa dem. Ser de inte, eller låtsas de inte om att barnen utvecklas under en behandlingsperiod?

Pappa sa också att kan skulle prata med  högst ansvarige, habiliteringschef Kenneth Karlsson, när de kom hem.

Några dagar senare, 4 mars, kom detta glada mail från pappan:

mailHej Lars!

Jag har idag varit i kontakt med Örebro läns landstings habiliteringschef för att få besluten på papper som vi pratade om förra veckan.
Då säger han att dom har precis tagit beslut på att ÖLL kommer att bekosta sådan här typ av träning framledes, med start 2014.
Han nämner också att det är på prov tillsvidare och kommer att utvärderas samt att dom har förhoppningar att kunna erbjuda något likvärdigt i ÖLL.
Snacka om glädje här hemma, det verkar finnas hopp…. Jag ropar dock inte hej förrän jag ser någon ekonomisk ersättning.
Vi återrapporterar till dig när vi sett nåt resultat.

Tack på förhand
pappa

Ibland händer saker utan att man behöver göra så mycket, trodde jag…

Den 10 mars skickade jag nedanstående mail till habiliteringschef Kenneth Karlsson, för att ta reda på om detta glada rykte stämde. Han har dock inte svarat än. Kanske jag fått fel mailadress. Hoppas att det är jag som gjort fel. Idag, 31 mars, har jag i alla fall skickat samma brev per snigelpost. Jag la det på lådan innan 18, så han ska ha det imorgon. Hoppas på snabb återkoppling.

Brev till habiliteringschef Kenneth Karlsson

kuvertHej!

Jag heter Lars Mullback. Jag har arbetat sedan 1990-talet för att bredda habiliteringens verksamhet och för att den ska bli mer diagnosspecifik, särskilt för neurologiskt funktionsnedsatta, som det finns diagnosspecifik behandling för: konduktiv pedagogik.

C:a 60% av CP-skadade barn och ungdomar har rätt till minst 4 veckor kp-behandling per år numer, dock inte barn i Örebro län.

Jag hoppas vi kan föra en diskussion om detta. Min förhoppning är att det ska bli mer rättvis över landet, så att neurologiskt funktionshindrade ska få samma möjligheter oavsett bostadsort.

Med spänning ser jag att du tagit över efter Håkan Hjelm. Att du har ortopedisk bakgrund hoppas jag betyder att du är lika resultat och målinriktad som ortopeder brukar vara.

Med hopp om snar kontakt och ett givande erfarenhetsutbyte

Vänligen

Lars Mullback

Koordinator Public Affairs
Mobil: 076-049 69 96
Direkt tel: 031-75 70 192
E-post: lars@movewalk.se
Move & Walk
Lillhagsparken 8, 422 50 Hisings Backa
Växel: 031-55 84 20, Fax: 031-55 84 40
http://www.movewalk.se

MITT UPPDRAG
Jag är anställd av Move & Walk, ett privat företag som bedriver vård, omsorg och skola, med konduktiv pedagogik som bärande koncept. Jag är dock inte involverad i företagets verksamhet, utan är koordinator för public affairs. Detta betyder att jag företräder den målgrupp som behöver och efterfrågar det konduktivt pedagogiska konceptet för en positiv utveckling.
Mitt huvuduppdrag är alltså att främja tillgången till och utvecklingen av konduktiv pedagogik, oavsett verksamhetsform eller vem det gynnar ekonomiskt