Rädda efter nödlandning – Dramatisk hemresa från besök på KP-center i USA
Lars & Anette Mullback räddade efter nödlandning - foto Eszter Horváth Tóthné
Lars & Anette Mullback räddade efter nödlandning – foto Eszter Horváth Tóthné

Lars & Anette Mullback och Eszter Tóthné Horváth blev räddade på lördagseftermiddagen efter en lyckad men dramatisk nödlandning på Chicagos internationella flygplats O´Hare efter en resa med United Airlines flygnummer 3645 från Grand Rapids Michigan

Sällskapet hade varit på besök på universitetet Aquinas Collage i Michigan, USA för att se på deras conductor-utbildning.

När planet de färdades i skulle mellanlanda, gick inte det främre landningsstället att fälla ut. Planet fick gör en låg inflygning över flygledartornen för att kontrollera från marken om hjulet verkligen fastnat eller om det bara var falskt alarm. Tyvärr var det ett större tekniskt fel, så en nödlandning krävdes.

-Det var dramatiskt, säger Eszter Horváth Tótné som var med på planet.

Såhär berättar Lars Mullback:

Vi fick cirkulera över Chicago i 30 minuter för att tömma tankarna på bensin, innan nödlandningen började. Vi fick noggranna instruktioner hur vi skulle sitta, andas och agera av flygvärdinnor och pilot. Deras kraftfulla och direkta uppmaningar gjorde att man verkligen förstod att detta inte var någon rutinlandning utan en riktig krissituation. Det är många tankar som hinner rinna genom huvudet, men alla i planet höll sig lugna och satt på sina platser med bältena hårt fastspända och i position med armarna över sätet framför, för att skydda sig inför den kolliton mot marken som var oundviklig utan framhjul.

Strax innan inflygningen uppmanade eller rättare sagt krävde flygvärdinnorna att vi skulle be till Gud. Genom hela landning skrek flygvärdinnorna och några passagerare ”Praise, praise, praise” ”Prisa Gud, prisa, prisa”. Skrikande blev så intensivt att det delvis tog uppmärksamhet från både rädsla och oro.

Landningen. De två bakre landningsställen var utfällda och piloten landade som vanligt på dem. Skickligt lyckades han balansera på bakhjulen och bromsa samtidigt, för att få ner farten så mycket som möjligt innan nosen skulle slå i marken utan framhjul.

Det var då, när vi balanserade på 2 hjul över landningsbanan i över 200 km/h, som vi höll i oss som hårdast, för att skydda oss själva så mycket som möjligt mot den kommande och oundvikliga kollisionen.

Och den kom, stöten mellan planets nos och den hårda landningsbana, men inte studsande och våldsamt som befarat, utan bara som en stöt, inte mycket hårdare än en vanlig landning. Piloten hade lyckats parera islaget mästerligt. Men när nu flygflanskroppen tryckes mot startbanans asfalt, blev det ett stort motstånd och en mycket kraftig inbromsning. Plåten mot asfalt, friktion gav gnistor, sprutande gnistor. Brann det? Skulle det ta eld?

Vi stod stilla. Plötsligt var allt stilla och knäpp tyst. Alla skrikande böner var över. Hade de hjälpt?

Plötsligt rörde sig någon. Då börjande det intensiva igen. ”Sitt still, sitt still, sitt still” skrek flygvärdinnorna och utanför fönstrets såg vi att brandmännen redan var på plats. Några ögonblick senare meddelade piloten att ingenting hade tagit eld.

Vi kunde lämna planet utom fara i lugn och ro, genom den främre utgången och till och med fick vi ta med våra saker om vi ville.

-Den enda svårighet som återstod var trappa ut, som låg på tvären eftersom flygplanet var så nära marken, när det låg på mage utan framhjul, men ett stort gäng brandmän hjälpte oss ut.

-Chocken kom efteråt. en del grät, skrattade eller skakade. Men alla var oerhört lättade. Alla de 40 personerna på planet hade klarat sig oskadda. Vi överlevde och hann till och med till nästa flyg, SAS-planet från Chicago till Stockholm.

På följande länkar kan ni se hur amerikansk media rapporterade om nödlandningen. (länkarna gäller så länge respektive nyhetskanal har dem aktiva)

TV

http://www.wzzm13.com/story/news/2015/03/14/united-airlines-flight-from-grand-rapids-makes-emergency-landing-in-chicago/24774407/

http://woodtv.com/2015/03/14/flight-from-gr-makes-emergency-landing-in-chicago/

http://www.nbcchicago.com/news/local/Plane-Lands-Safely-at-OHare-With-No-Nose-Gear-296330821.html

United Airlines regional jet lands at O’Hare with no nose gear

http://abcnews.go.com/topics/news/emergency-landing.htm

OCH NÅGRA TIDNINGAR

http://abc7chicago.com/travel/plane-lands-safely-without-landing-gear-at-ohare/558293/

http://www.dailymail.co.uk/news/article-2995254/Pictured-United-Airlines-regional-jet-forced-land-NO-wheels-experiencing-mechanical-problem-just-hours-airline-s-planes-suffered-blown-tire-off.html

http://www.chicagotribune.com/news/local/breaking/chi-flight-lands-safely-at-ohare-after-reporting-mechanical-problems-20150314-story.html


Gillar du detta inlägget?
 Det kommer flera. Enklaste sättet att hålla koll på bloggen är att:

Gilla Facebooksidan: Jo, Du Kan

Följa mig på Twitter

Eller skriva in din mailadress i vänsterspalten här, så får du alla inlägg först av alla, via mail.

Genom att följa Mullback Bloggar, stödjer du rätten att människor ska kunna välja den väg i livet, som de själva känner gör dem mer tillfreds, nöjda och i bästa fall lyckliga och självständiga.