PRESSKLIPP Sveriges Radio Värmland – Inga löfte till de svikna Värmlandsföräldrarna

loggaVÄRMLAND Denna vecka handlar Mullback Bloggar om föräldrarnas kamp i Värmland.  I dag publicerar vi ett PRESSKLIPP. Sveriges Radio Värmland gjorde ett reportage efter att föräldrarna framför sina protester till Landstingsråden i tisdag

Värmlandsföräldrar till cp-skadade barn kräver stöd av landstiget

Lyssna på Sverige Radios intervju med Maria Skinnargård (sändes onsdag 20 augusti kl 10:49)

Länken öppnas i nytt fönster och fungerar så längre SR håller materialet offentligt.

SRs text

Föräldrar till barn i Värmland med en hjärnskada fortsätter sin kamp för att slippa betala för en särskild behandling som i andra landsting är gratis. I går hölls ett stormöte med inbjudna landstingspolitiker.

Föräldrarna från Värmland som kommer till Move & Walk för att träna sina barn, får betala träning och boende själva.

60 procent av alla CP-skadade barn i Sverige har tillgång till konduktiv pedagogik genom landstingsbeslut, dock inte de som bor i Värmland.

En av de drabbade föräldrarna, Maria Skinnargård, ser det som en rättvisefråga.

– Det är väldigt, väldigt orättvist att barn ges olika möjligheter beroende på vart man bor i Sverige. I många landsting bekostar man träning en gång per år, i Värmland får vi själva betala för detta.

I våras kallade 15 berörda familjer alla landstingsråd till ett stormöte den 14 maj. Bara en kom, Marianne Utterdahl, Sjukvårdspartiet. Hon hade med sig ansvarig tjänsteman, divisionschefern Jan Hultbäck.

Igår var det nytt möte och uppslutningen var då en helt annan:

– Det saknades bara två landstingsråd och de som kom visade ett stort intresse och l7yssnade på vad vi hade att säga, säger Maria Skinnargård.

Nåt löfte om att också Landstinget i Värmland ska betala för barnens träning lämnades dock inte på tisdagskvällen. Frågan ska dock diskuteras vidare till veckan och sedan utredas. Ett svar är lovat före jul, enligt Maria Skinnargård.

I morgon publiceras en gripande beskrivning av WILLIAM, en av de många neurologiskt-skadade barn som av Värmlands habilitering förvägras denbehandling, som är självklar i stora delar av övriga Sverige.


Gillar du detta inlägget? Det kommer flera. Enklaste sättet att hålla koll på bloggen är att:

Skriv in din mailadress i vänsterspalten här, så får du alla inlägg först av alla, via mail.

Alternativt; Gilla Facebooksidan: Jo, Du Kan eller följa mig på Twitter

Genom att följa Mullback Bloggar, stödjer du rätten att människor ska kunna välja den väg i livet, som de själva känner gör dem mer tillfreds, nöjda och i bästa fall lyckliga och självständiga.


Alla som omnämns eller berörs i Mullback Bloggar ges möjlighet att bemöta ett publicerat inlägg via ett eget inlägg, utöver vanliga kommentarsfält, så länge inlägg följer svensk lag och publicistiska principer.

Vill du medverka med ett inlägg, skicka det till lars@mullback.se. Märk mailet MB Inlägg, och ”citattecken” kring den text som du vill få publicerad.