Petra är en ung kvinna på 25 år, född med CP-skada

IMG_4969MITT KP – enligt Karsten LÄS MER är en kategori i Mullback Bloggar med berättelser från 1990-talet, när Konduktiv Pedagogik just blivit känt i Sverige, sammanställda i ”Boken om Move & Walk – En bok som söker nya berättelser” av Karsten Inde. Publiceras med tillstånd av Karsten Inde.

SOMMARLÄSNING:

DAGENS KAPITEL AV Petras mamma Anna-Britta Edbäck-Johansson. I MORGON publicerades Petras sjukgymnasts intryck av samma träningsperiod:

Mamma om Petra på Move & Walk

Petra är en ung kvinna på 25 år, hon är född med en CP-skada i form av spastisk diplegi av okänd etiologi. Petra är helt rullstolsburen, har en lätt utvecklingsstörning och är även talskadad. Hon kommunicerar med hjälp av Bliss-symboler.

För några år sedan gick ett program på TV som Lars Mullback gjort om en liten flicka som åkte till Budapest för intensivträning. Hon hade en CP-skada. Jag tänkte mycket på detta program, men trodde att denna träning endast var avsedd för barn. Senare gjorde ju Lars Mullback även ett program som handlade om honom själv och hans egen träning i Budapest. Petra såg detta program också och blev intresserad av att åka dit för att träna.

Sedan fick vi reda på att denna träning även fanns i Sverige. Petra och jag pratade mycket om detta, men tiden gick och det hände så mycket nytt för Petra. Hon hade bott på Bräcke Östergård i Göteborg i 10 år och hade sin skolgång och habilitering där. För tre år sedan slutade Petra skolan och skulle börja sitt vuxna liv. Hon bestämde då att hon ville bosätta sig i Göteborg (familjen bor i Småland), och Petra bor nu i enskilt boende på Hisingen i Göteborg och har sin assistans genom Frösunda.

Hösten 1998 fick Petra en inbjudan från Frösunda i Göteborg till ett informationsmöte om Move & Walk. Petra, en assistent och jag åkte dit. Karsten Inde, Frösunda Center, Christer Thufesson och Eszter Horvàth Tòthnè, Frösunda Move & Walk, var där och informerade om att Frösunda nu var ägare till Move & Walk. Intresset var stort bland åhörarna och Petra sa till mig flera gånger under mötet att hon vill träna enligt denna metod. Efter mötet kom Eszter fram till Petra och sa att det fanns en ledig plats och erbjöd Petra denna.

Träningsperioden skulle börja redan efter två veckor och det gav kort tid för planering. Avgiften skulle finansieras, det praktiska skulle lösas. Petra måste ju ha assistenter som var beredda att följa med henne i fyra veckor, men det praktiska löstes snabbt, två av Petras assistenter var beredda att följa med henne och hon skulle åka hem till familjen på helgerna.

Träningen i Nässjö började och Petra var nog inte beredd på att det skulle vara så tufft. Hon hade träningsvärk, blåmärken och ont i sina höfter efter första veckan. Jag var orolig för Petras luxerade höft. Jag tog kontakt med hennes sjukgymnast och hon kontaktade conductorn angående Petras smärtor i höften. De bestämde att Petra ej skulle träna gående. Jag var där och tittade några gånger på Petras träning och blev imponerad av att Petra kunde så mycket. Petras sjukgymnast och LSS-handläggare var också på besök en dag och blev intresserade av denna träning. Sjukgymnasten har efter träningsperioden tränat Petra enligt denna metod genom vissa moment i träningsprogrammet.

Eftersom Petra är vuxen tycker jag att det fortsättningsvis skulle finnas träningsperioder med enbart ungdomar och vuxna. Jag upplevde att allt är uppbyggt kring små barn i Nässjö. Den perioden Petra var där var det bara fem ungdomar inklusive Petra. Hon tyckte att det blev lite barnsligt. Petra tycker inte om vissa moment i träningsprogrammet, det gör väldigt ont och jag tycker att man måste respektera hennes åsikter angående träningen. Petra hade sina assistenter med sig och det blir ganska sårbart om dessa slutar – hos dem finns ju kunskapen om träningen.

En önskan hos mig och Petra är att det startas Move & Walk i Göteborg. Då kunde Petra bo hemma under träningsperioden och fler människor runt Petra; assistenter, personal på hennes dagcenter, sjukgymnast, arbetsterapeut och talpedagog skulle kunna hjälpa Petra med hennes träning. Petra är en vuxen kvinna och det är inte längre självklart att föräldrar sköter träning.

Jag har bett Petras sjukgymnast att också skriva ner sina åsikter angående Move & Walk, vilka jag bifogar.

Petras mamma och god man Anna-Britta Edbäck-Johansson


FOTO GINTARE MULLBACK

Gillar du detta inlägget? Det kommer flera. Enklaste sättet att hålla koll på bloggen är att:

Skriv in din mailadress i vänsterspalten här, så får du alla inlägg först av alla, via mail.

Alternativt; Gilla Facebooksidan: Jo, Du Kan eller följa mig på Twitter

Genom att följa Mullback Bloggar, stödjer du rätten att människor ska kunna välja den väg i livet, som de själva känner gör dem mer tillfreds, nöjda och i bästa fall lyckliga och självständiga.


MEDVERKAN

Vill du också medverka och berätta vad Konduktiv Pedagogik betyder för dig, skriv till lars@mullback.se

Genom att märka mailet Mitt KP, ger du Mullback Bloggar rätt att publiceras din text i sammanhang som främjar utveckling för neurologiskt funktionshindrade. Skicka gärna också med någon bild, som du tycker passar.

Vill du hellre berätta på film, går det lika bra.


Breven som publiceras på MITT KP är tänkta för en bok om Konduktiv Pedagogik. Mullback Bloggar är en genomgång av det mycket omfattande material som finns. Delar av detta material, kommer förmodligen även publiceras i tryck längre fram.