MITT KP – fördjupning: Följ Maria från 4 års ålder till hon fyller 18. Idag ger mamma Mona en sammanfattande tillbakablick

Maria A 2011 behandladMITT KP – fördjupning är en kategori där Mullback Bloggar samlat en omfattande dokumentation om personer som har lång erfarenhet av Konduktiv Pedagogik.

Maria Andersson var bara 4 år när jag filmade henne första gången 1995. Senast jag filmade Maria, var hon 18 år.

Filmerna om Maria har gått på TV och har haft en stor betydelse för att Konduktiv Pedagogik skulle komma till Sverige och etableras.

Denna vecka kommer Mullback Bloggar publicera texter och filmer om Maria

Idag börjar vi med en sammanfattande betraktelse av Mona Andersson, mamma till Maria.

LÄS MONAS BETRAKTELSE:

Jag såg Annika Östberg, som gäst i ett TV-program. Efter att ha varit frihetsberövad i 30 år, så klarade hon inte av att välja bland alla pizzasorter, när hon äntligen fick möjligheten. Hennes hjärna visste inte att det finns ett val!

Är det jämförbart med Konduktiv Pedagogik? Ja det tycker jag, för om den CP-skadade hjärnan inte vet vad kroppen kan, så kan inte kroppen.

Själva fick vi vetskap om ”Petö-metoden” för 20 år sedan, en omtumlande upplevelse. Jag är ännu tacksam mot den kvinna som berättade i RBU-tidningen ”Rörelse”, om den metod som fått hennes 17-årige barnbarn att kunna sitta själv. Tacksamheten riktar sig också till att vi fick möjlighet lära oss om Konduktiv Pedagogik under två dagars föreläsning i Göteborg. En föreläsning som öppnade dörrarna för vår dotter, som då var 3 år gammal.

Maria fyller snart 24 år och har genom åren fått träna enligt denna geniala metod, och hon har hittat förmågor som hennes hjärna inte visste om. Som föräldrar har vi aldrig ångrat all energi som vi lagt ner för att ge henne denna möjlighet, och som familj har vi kommit varandra närmare, där även lillasyster Kajsa varit en självklar del. Tänk när vi kom hem efter första träningsperioden i Ungern, Maria var då drygt 4 år, lillasyster hade inte fyllt 3. Kajsa kröp under bordet och satte rätt fötterna på Maria, och sa ”feet fat”, med engelskt uttal. Hon hade hört hur conductorn, och vi själva sa ”feet flat” för att Maria skulle få ”fötterna platt” på den Trip Trap stol hon nu kunde sitta i vid matbordet, i stället för den komplicerade hjälpmedelsstolen som hon satt fastspänd i förut.

De första åren gällde det att hitta finansiering för att klara alla kostnader. Nu kan vi vara mycket stolta över att ha medverkat till att få metoden godkänd i Sverige, och att det har lett till att vissa landsting nu erbjuder träningsformen. Men varför inte alla? Det borde vara en självklar rättighet att alla med neurologiska skador ska få tillgång till Konduktiv Pedagogik, en träningsform som är mycket kostnadseffektiv, genom sin enkla genialitet. Pedagogiken ger så mycket mer än själva träningsperioden, eftersom den ger familj och assistenter enkla medel att använda i vardagen, det gäller bara att tänka lite annorlunda och ta till vara alla tillfällen i vardagen.

Mona Andersson

MER OM MARIA Länkar:

FILMEN OM MARIA

TIDNINGSINTERVJU MED MARIA

FILMKLIPP, MARIA 18 ÅR

BREV FRÅN MARIA 22 ÅR


MEDVERKAN

Vill du också medverka och berätta vad Konduktiv Pedagogik betyder för dig, skriv till lars@mullback.se

Genom att märka mailet Mitt KP, ger du Mullback Bloggar rätt att publiceras din text i sammanhang som främjar utveckling för neurologiskt funktionshindrade. Skicka gärna också med någon bild, som du tycker passar.

Vill du hellre berätta på film, går det lika bra.


Breven som publiceras på MITT KP är tänkta för en bok om Konduktiv Pedagogik. Mullback Bloggar är en genomgång av det mycket omfattande material som finns. Delar av detta material, kommer förmodligen även publiceras i tryck längre fram.