Lars Mullback utnämnd till HedersConductor

bild-pa%cc%8a-bild600 personer från hela världen deltog i ceremonin, då Lars Mullback förärades med den akademiska hedertiteln: HedersConductor vid Högskolan, Petö-Institutet, i Budapest, Ungern.

   Mullback fick utnämningen för sina filmer och böcker om Konduktiv Pedagogik, som ökat förståelsen för neurologiskt skadades behov och förbättrat vård och omsorg för denna grupp i Sverige och i övriga världen.

Det var i söndags kväll den 11 december 2016 som Lars Mullback tilldelades den akademiska hedersutmärkelsen: HederConductor. Ceremonin var en del av den nionde världskongressen för Konduktiv Pedagogik.

-Jag är mycket glad, säger Lars Mullback. Jag har tidigare fått ganska många kulturpriser för mitt arbete, men detta är första gången mitt 20 åriga engagemang i dessa frågor uppmärksammas akademiskt. Det känns extra stort och viktigt.

Du har tidigare fått bland annat Bonniers Intelligenspris och en av filmerna är utnämnd till Europas bästa dokumentär vid filmfestivalen i Berlin. Varför känns detta större?

-Neurologiskt skadade är ofta mycket gravt funktionshindrade och spänns oftast bara fast i sina rullstolar, för att det ska bli lättare för samhället och anhöriga att ta hand om dem. I mina filmer och böcker försöker jag visa dessa svårt skadade barn och vuxna som människor, med behov av rörelser och upplevelser, precis som alla andra människor.

-Kulturpriserna visar, fortsätter Mullback, att jag lyckats lyfta fram det mänskliga i dessa mycket svårt skadade individer. En akademisk utmärkelse bekräftar att också den vetenskapliga världen börjar inse de mänskliga behoven hos dessa skadade personer. Det är ju vetenskapen som styr vilken vård vi ska får. Därför hoppas jag denna akademisk uppmärksamhet, ska leda till att vården och omsorgen utvecklas. Vi behöver inte bara vård, utan även stöd för att uppleva livet och växa till individer.

Lars with his wife Anette
Lars with his wife Anette

Du säger vi?

-Ja, jag har själv en grav neurologisk CP-skada och är den första funktionshindrade som fått denna Hederstitel, men det är nog inte på grund av min skada jag fått titeln. Jag har dubbla akademisk fil kand examen, har skrivit två böcker åt EU-komissionen i ämnet samt ägt och drivit ett eget behandlingsinstitut för neurologiskt skadade.

-Det är så lätt när man är gravt funktionshindrad, avslutar Lars Mullback, att man bara reduceras till sin skada, ses som idioten i den ryckande och förvridna kroppen. Men jag är människa också, med kunskaper, insikter och behov av upplevelser av att lyckas och misslyckas. Det vill jag visa i allt mitt arbete och jag hoppas att denna akademiska Hederstitel leder till, att vetenskapen ser oss neurologisk skadade som människor med en livslång skada, som vi behöver hjälpa att lära oss leva med. Vi är inte sjuka som bara ska vårdas och omhändertas.