Lite krasst brukar jag säga att NIT är SKIT!!!

MITT KP är en kategori i Mullback Bloggar med brev från personer med erfarenhet av Konduktiv Pedagogik.

I går publicerades ett brev från Mamma G, skrivet i januari 2013. Detta brev var viktigt för att få politikerna i Skåne att Upphandla konduktiv pedagogik.

Idag får vi läsa ett nytt brev från mamma G, om vad som hänt sedan förra brevet skrevs

LÄS BREVET FRÅN MAMMA G:

skickat 9 juli 2014

Hej Lars!

Här kommer svaren på dina frågor –

Så här skrev jag för länge sedan:

Jag vill att min 4-åriga dotter med lissencefali ska få alla möjligheter till att träna och att få prova på olika former utan att begränsas av Region Skåne… Vi har tränat KP i Göteborg en period och en två-veckors period i Malmö och nu tränar vi varje vecka. Vi ser fler och fler framsteg… Det är som om hjärnan kopplas rätt och medvetenheten om att dottern kan, vill och vågar hittar fram! Vi ska även träna NIT på habiliteringen denna våren – ska bli spännande och se om det är lika bra som KP – det hävdar ju habiliteringen! Jag tror det inte, men vi provar…..

…visst vi provade NIT och den som hade mest ut av det var nog dotterns resurs på förskolan och dotterns mor- och farföräldrar. De och resursen fick tips och idéer om hur man kan sysselsätta dottern och träffade andra resurser/assistenter! Dottern hade lika gärna kunnat vara kvar på sin avdelning och göra det hon vanligen gör (kanske med lite nytt kreativt material!).

Vi upplevde NIT:en som lite avancerad lek – absolut inte någon träning. Det var dessutom inte alltid samma personal från habiliteringen med, utan nästan olika varje gång. En av gångerna var dotterns sjukgymnast sjuk och de hade tagit in en vikarie som inte visste vad dottern hade för mål. Urdåligt – man läser väl in sig på sina deltagare. Vi upplevde även att det inte var tillräckligt många gånger. Vi hade gärna gått varje dag i en månad – då hade vi kunnat snacka träning! Lite krasst brukar jag säga att NIT är SKIT!!!

Jag är glad att mitt brev användes i kampen för att Region SKåne skulle upphandla KP, vilket de faktiskt gjorde. Det har tyvärr inte hjälpt oss för vår dotter har inte en CP-diagnos. Vi fick på omvägar höra att träning skulle erbjudas och sökte och fick avslag – egentligen inte oväntat. Tänker att hab inte informerat oss eftersom dottern inte kvalificerar för KP-träningen enligt Region Skånes regler. Tycker att det är helt fantastiskt att möjligheten nu finns för de som verkligen behöver!

Sedan vill jag även lyfta fram Move&Walk i Malmö, som vi ju tränat hos (bekostat det själva) en gång i veckan i två år, ska starta en fristående grundsärskola, där dottern ska börja till hösten.

Detta ser jag som ett fantastiskt komplement till de kommunala särskolorna i Malmö och väntar med spänning hur dottern ska utvecklas under sin skoltid! Det verkar som om habiliteringen skulle kunna samarbeta med hennes nya skola och ett första möte är bokat med gamla förskolan, nya skolan och habiliteringen – ska bli spännade att se hur det blir! Det kanske kan hända saker…

Sommarvarma hälsningar
Mamma G


MEDVERKAN

Vill du också medverka och berätta vad Konduktiv Pedagogik betyder för dig, skriv till lars@mullback.se

Genom att märka mailet Mitt KP, ger du Mullback Bloggar rätt att publiceras din text i sammanhang som främjar utveckling för neurologiskt funktionshindrade. Skicka gärna också med någon bild, som du tycker passar.

Vill du hellre berätta på film, går det lika bra.


Breven som publiceras på MITT KP är tänkta för en bok om Konduktiv Pedagogik. Mullback Bloggar är en genomgång av det mycket omfattande material som finns. Delar av detta material, kommer förmodligen även publiceras i tryck längre fram.