Kap 14: Vad händer med självkänslan om man aldrig får se sitt eget rätta ansikte?

musklerFöljande veckoslut åkte jag tillbaka till Eszter. Hon undersökte mig genom att träna mig i två dagar. Jag har aldrig varit så trött och haft så ont i musklerna som efter de passen. Hon hjälpte ju mig att hitta muskler som jag aldrig vetat fanns. Muskler som jag faktiskt kunde använda, men som var väldigt små på grund av att de legat oanvända hela livet.

-Du kan mycket mer än du tror, sa Eszter då och då.

Det hade bara min älskade vågat säga till mig förut, när hon vägrade ta på mig tröjan.

När vi tränat mina armar i två timmar, var jag så trött att mina muskler darrade. Då satte Eszter mig framför en spegel.

-Nu ska vi undersöka ansiktet. Lyft ögonbrynen.

Jag satt framför den stora spegeln. Ansiktsmusklerna ryckte förtvivlat, mer än vanligt, för Eszters nya övning gjorde mig nervös. Jag skulle se in i mitt eget ansikte. Jag som hade försökt glömma och dölja min kropp i enastående karriär och intensiv kärlek. Jag hade lärt mig att välja ögonblick för att se mig själv i spegeln, de ögonblick då jag var lugn och vacker. Hela min livsfilosofi låg bakom det valet.

ansiktse mångaI allt jag gjort, böcker, tidningsartiklar, filmer, föredrag, har jag predikat att man ska vara nöjd med sig själv och utveckla sina starka sidor. Samma filosofi ligger ju bakom hela det svenska tänkandet vad gäller funktionsnedsatt och habiliteringssystemet.

För den 4-åriga flickan, som jag följt till Petö institutet i Budapest, var det på samma sätt. Enligt svensk habiliterings filosofi är det viktigt att det handikappade barnet hittar sin självkänsla så tidigt som möjligt. Att känna att man kan hantera en rullstol är bra för självkänslan. Detta är en anledning till att Maria får börja med rullstolsträning så tidigt, redan som två-åring. Baksidan med detta är att rörelse- och gåträningen får en lägre prioritet. Jag hade aldrig behövt se mig själv i spegeln. Maria skulle aldrig behöva försöka gå. Alla är överens om att Maria aldrig kommer lära sig gå riktigt. Att öva gången skulle bara öka Marias känsla av otillräcklighet, misslyckande och förnedring.

Men vad händer med självkänslan om man aldrig får se sitt eget rätta ansikte?

Nästa kapitel den första maj kl 08.00