Jag hade alltid undvikit kontakter med andra handikappade

galler husMITT KP – enligt Karsten är en kategori i Mullback Bloggar med berättelser från 1990-talet, när Konduktiv Pedagogik just blivit känt i Sverige, sammanställda i ”Boken om Move & Walk – En bok som söker nya berättelser” av Karsten Inde. Publiceras med tillstånd av Karsten Inde.

SOMMARLÄSNING:

DAGENS KAPITEL AV Thomas Ottosson:

Jag heter Thomas Ottosson och jag är 28 år gammal.

Jag deltog under veckorna 19-26 i den träning som anordnats av Frösunda Move & Walk i Nässjö. Jag hade inga större förväntningar på vad träningen skulle kunna åstadkomma för mig, eftersom jag aldrig deltagit tidigare. Det var första gången på över 10 år som jag deltog i någon organiserad träning, eftersom när jag var yngre upplevde att den traditionella sjukgymnastiken inom landstinget inte gav mig någonting. Som gående CP-skadad har man alltid fått höra att man är så lätt skadad och att man är i ett så bra skick, eller så är man för gammal för omfattas av den hjälp som trots allt finns att tillgå.

De fyra första veckorna var ett personligt lyft för mig. Jag har tidigare undvikit kontakter med andra handikappade eftersom jag tyckt att jag hade nog med mitt eget handikapp. Det var därför mycket nyttigt för mig att få träffa andra handikappade och utbyta erfarenheter.

Träningen har gett mig en känsla av att det trots allt går att göra något åt sin situation, om man jobbar hårt för det. Känslan att efter ca 20 år återigen kunna vicka lite på tårna på vänster fot var härlig.

Jag skulle – om det fanns möjlighet – träna under en längre, sammanhängande period t ex 6-12 månader, med en vuxengrupp för att se vad den typen av intensivträning skulle kunna ge. Jag tror att det säkert kunde vara bra att ha en vuxengrupp som kunde agera som talesman för er verksamhet. Barn har ju lite svårare att sätta ord på hur de upplever träningen och vad den ger för resultat. Vad tror du om det?

Jag kände när jag var i Nässjö att jag i någon form vill arbeta med människor. Jag pratade mycket med föräldrar till barnen. Man blir verkligen beklämd när man får höra hur mycket man måste kämpa för att ens barn ska få den hjälp de har rätt till.

Det bästa med verksamheten i Nässjö är att hela människan blir sedd på ett positivt sätt. Detta kommer att äga rum igen för mig i januari-februari (om min ekonomi tillåter)!

Thomas Ottosson, Rönninge


FOTO GINTARE MULLBACK

Gillar du detta inlägget? Det kommer flera. Enklaste sättet att hålla koll på bloggen är att:

Skriv in din mailadress i vänsterspalten här, så får du alla inlägg först av alla, via mail.

Alternativt; Gilla Facebooksidan: Jo, Du Kan eller följa mig på Twitter

Genom att följa Mullback Bloggar, stödjer du rätten att människor ska kunna välja den väg i livet, som de själva känner gör dem mer tillfreds, nöjda och i bästa fall lyckliga och självständiga.


MEDVERKAN

Vill du också medverka och berätta vad Konduktiv Pedagogik betyder för dig, skriv till lars@mullback.se

Genom att märka mailet Mitt KP, ger du Mullback Bloggar rätt att publiceras din text i sammanhang som främjar utveckling för neurologiskt funktionshindrade. Skicka gärna också med någon bild, som du tycker passar.

Vill du hellre berätta på film, går det lika bra.


Breven som publiceras på MITT KP är tänkta för en bok om Konduktiv Pedagogik. Mullback Bloggar är en genomgång av det mycket omfattande material som finns. Delar av detta material, kommer förmodligen även publiceras i tryck längre fram.