Intervju med 18-åriga Maria, som levt KP sedan hon var 4 år

Maria 18årMITT KP – fördjupning är en kategori där Mullback Bloggar samlat en omfattande dokumentation om personer som har lång erfarenhet av Konduktiv Pedagogik.

Maria Andersson var bara 4 år när jag filmade henne första gången 1995. Senast jag filmade Maria, var hon 18 år. Nu är Maria reda 24 år. Intervjun nedan gjorde jag när Maria var 18 år och gick på gymnasiet.

LÄS INTERVJUN MED MARIA:

Maria Andersson föddes 1990 och blev CP-skadad. Då fanns det bara ett sätt att behandla neurologiskt funktionshindrade i Sverige. Därför tog Marias föräldrar henne till Ungern, för att pröva konduktiv pedagogik (KP).

-Det blev räddningen i mitt liv, säger Maria och ler.

Många kommer säkert ihåg debatten i DN 1996 och filmerna som STV visat genom åren, om Marias hårda träning för att lära sig det andra barn utvecklar spontant. Hennes läkare avrådde, ändå fortsatte hon.

-Visst var det jobbigt ibland. Men det är inte så roligt att sitta som en hösäck i rullstolen och titta på när andra barn leker heller, säger hon när jag träffar henne på en rast på fritidsledarutbildningen.

-Vi funktionshindrade är inte ömtåligare än andra barn, skratta Maria. Vi behöver också få slå huvudet i golvet och kämpa, för att få erfarenheter och mogna. Det fick jag när jag tränade KP.

Maria A 2011 behandladMaria sitter ändå i rullstol och ser ganska handikappad ut. Har inte träningen hjälpt, frågar jag.

-Jag har fått försöka, säger hon och spänner ögonen i mig. Det är inte många neurologiskt funktionshindrade som får den förmånen, att få uppleva vad man kan och inte kan.

-Flera av mina kamrater bara lyfts ur sängen till rullstolen och kan knappt röra sig längre. Det är hemskt att se att det bara går utför med dem, säger hon. Visst har de assistenter och egen bostad. Men…

Maria tystnar och tänker. Vad tänker du på?

-Jag har en ganska svår CP-skada, men jag VET att jag kan gå på toa själv, om jag måste, för det har jag lärt mig genom år av KP-träning. Det ger en självkänsla och självsäkerhet som inga hjälpmedel eller assistenter eller mediciner kan ge mig.

Maria sträcker armarna mot en pojke i hennes ålder, som sitter och lyssnar på vårt samtal. De pussas.

-Det är min pojkvän, säger hon. Jag vill inte att mina assistenter ska pussa honom åt mig. Jag vill inte att mina assistenter ska leva mitt liv åt mig. En bra assistent, som kan KP, finns bakom mig för att jag själv ska få leva.

MER OM MARIA Länkar:

Mamma Monas  sammanfattande tillbakablick

FILMEN OM MARIA

I morgon TV4:as intervju med 18-åriga Maria

På lördag underhållning: Mamma Monas okända liv; revyartisten


MEDVERKAN

Vill du också medverka och berätta vad Konduktiv Pedagogik betyder för dig, skriv till lars@mullback.se

Genom att märka mailet Mitt KP, ger du Mullback Bloggar rätt att publiceras din text i sammanhang som främjar utveckling för neurologiskt funktionshindrade. Skicka gärna också med någon bild, som du tycker passar.

Vill du hellre berätta på film, går det lika bra.


Breven som publiceras på MITT KP är tänkta för en bok om Konduktiv Pedagogik. Mullback Bloggar är en genomgång av det mycket omfattande material som finns. Delar av detta material, kommer förmodligen även publiceras i tryck längre fram.