Hur man får en bra relation till sin häst – Vänskap, respekt och uppmärksamhet

WernerSÖNDAGSBLOGGEN Ibland när man träffar riktigt fina westernhästar, blir man förundrad över hur lugna, trygga och tillgivna de är.

Vissa tror att det beror på de vassa sporrarna och att tyglarna kan användas som piskor. Men lugn, trygghet och tillgivenhet skapar man inte genom hårdhet, piskrapp och försök att domtera sin häst. Med piskrapp och slag förlorar man bara respekt, både från sin häst och från andra hästmänniskor.

Grunden för att få en djup och förtrolig relation med sin häst, börjar med ett bra markarbete. När både häst och människa står på marken, sida vid sida, kan man lära sig ett gemensamt språk, för att kunna förstå varandra och börja kommunicera, för att göra saker tillsammans.

Monty Roberts är en legend på detta område, att tyda hästar och att hitta sätt för oss människor, att uttrycka oss, så att hästen har möjlighet att förstå, vad vi vill att den ska göra. Grunden för allt arbete med häst är tid tillsammans, lång tid, många timma och denna tid tillsammans ska präglas av en närhet som kan sammanfattas med 3 ord:

  • Vänskap
  • Respekt
  • Uppmärksamhet

Dessa tre ord måste alltid vara ömsesidiga. De gäller både dig och hästen. Det är alltså inte bara hästens ska uppmärksamma dig och respektera dina önskningar. Om du uppmärksammar hästens intentioner och tillrättavisar eller ger efter, känner den sig respekterad och förstådd och visar vänskap tillbaka.

Vår dotter älskar hästar, inte för att bli bäst eller för att rida fortast eller för att kompisarna rider eller… Nej, hon älskar bara hästar, för att hon njuter av dess närhet, relationen till dem. På något sätt tycks meningen med hennes liv och lösningen på hennes stora frågor finnas där, i värmen, kontakten. Det ogripbara ögonblicket av här och nu, utan början, slut eller evighet, bara nu.

Werner2När vår dotter, Gintare, var 10 år önskade hon mest av allt, att lära vår häst Sally, att lägga sig ner på kommando. Hon tyckte hennes pappa, jag, var för gammal och stel, så det skulle underlätta för mig om Sally la sig ner, när jag skulle sätta mig i sadeln för att rida henne.

Gintare försökte komma med till SVTs Ponny akuten, för att få hjälp av Tobbe Larsson att lägga Sally ner, men Tobbe nappade inte på programidén.

Vi hade en bekant med stor hästverksamhet i Wien, Österrike. Hennes tränare Werner Nikowitz är en efterföljare till Monty Roberts och hans tankar. Vi tog inte med Sally till Wien, men väl vår dotter, för att hon skulle få öva upp kommunikationen och förståelsen för hästars språk. (Werner pratar Tyska, så pappa fick tolka)

Hos Werner Nikowitz gjorde vi en 14 minuter lång instruktionsfilm om grunderna för frihetsdressyr. Här finns också grunderna för horsemanship, och för all kommunikation mellan häst och människa.

SE FILMEN


Gillar du detta inlägget?
 Det kommer flera. Enklaste sättet att hålla koll på bloggen är att:

Gilla Facebooksidan: Jo, Du Kan 

Följa mig på Twitter

Eller skriva in din mailadress i vänsterspalten här, så får du alla inlägg först av alla, via mail.

 

Genom att följa Mullback Bloggar, stödjer du rätten att människor ska kunna välja den väg i livet, som de själva känner gör dem mer tillfreds, nöjda och i bästa fall lyckliga och självständiga.