Ger man aldrig barnet rätt att försöka, stjäl man barnets rättigheter

blommor 2MITT KP – enligt Karsten är en kategori i Mullback Bloggar med berättelser från 1990-talet, när Konduktiv Pedagogik just blivit känt i Sverige, sammanställda i ”Boken om Move & Walk – En bok som söker nya berättelser” av Karsten Inde. Publiceras med tillstånd av Karsten Inde.

SOMMARLÄSNING:

DAGENS KAPITEL AV Anonym:

Utvärdering av Niklas besök

Floda den 24 oktober 1999

Hej,

Vår underbara dotter, Julia, har nu hunnit bli sju år och börjat i skolan. Våren/sommaren 1996, såg vi flera program på TV, bl a Lars Mullbacks ”filmen om Maria”. Ett program handlade om en ungersk conductor, Eszter Horvath, som tränade barn i en källare i Nässjö enligt en träningsmetod som kallades för ”Move & Walk”. Vi blev helt uppfyllda av dessa program.

Efter lite sökande, bl a genom RBU’s ordförande i Jönköping, fick vi kontakt med Thom Nilsson och Maria Flanagan i Nässjö, två föräldrar som var med och startade upp verksamheten i Nässjö. Kort därefter åkte jag (mamma Christina) till Nässjö för första mötet inför starten av föräldraföreningen (numera Intresseföreningen) för Move & Walk, som till en början drev verksamheten i Nässjö. Där träffade jag Eszter och vi bestämde att jag redan dagen efter skulle komma tillbaka med Julia, så att Eszter fick träffa henne. Julia, min man Björn och jag själv åkte till Nässjö och träffade Eszter (tillsammans med ca 10 andra barn och deras föräldrar). Vi blev då, för första gången, medvetna om hur mycket Julia faktiskt kunde. Eszter tog i henne och lät henne göra saker på ett helt annat sätt än vad vi någonsin vågat göra. Inga konstigheter utan bara det att ge Julia chansen att klara sig själv och inte med en massa hjälp från oss föräldrar.

Därefter åkte Julia och jag, tillsammans med mormor, ner till Ungern och tränade med Eszter och Agi. Det var otroligt upplyftande och härligt att se Julia tillsammans med de andra barnen. Träningen bestod av att sjunga, leka och träna på en gång.

Detta var i november 1996 och då var det bestämt att Eszter och Agi skulle komma till Nässjö och starta träning enligt Move & Walk. Vi hade turen att komma med i första omgången i mars 1997 och därefter har vi kommit tillbaka många gånger.

I år har vi haft förmånen att få träna flera månader i sträck, mycket tack vare hjälp från Landsting och kommun, som hela tiden varit mycket tillmötesgående. Under dessa månader har Julia utvecklats mycket rent motoriskt, men det som är mest fantastiskt är att Julia känner och visar att ”JAG KAN OCH VILL SJÄLV!” och hon tycker det är roligt. Vi föräldrar har lärt oss att inte hjälpa till så mycket. När vi inte är i Nässjö försöker vi, i mån av tid (vilket man har ont om), träna hemma och ibland tittar vi på band från Nässjö. Då är det en fröjd att se hur Julia skiner upp, sjunger med och klappar av glädje.

Det Move & Walk främst av allt har gett oss är insikten att träning ger färdighet och att det är där man måste börja. Ger man aldrig barnet den möjligheten, känns det som man stjäl en del av barnets rättigheter. I min tankevärld existerade från början bara målet att få de bästa hjälpmedlen till Julia och att det var det man skulle kämpa för. Move & Walk fick mig att tänka om fullständigt.

När det gäller Julias framtid, hoppas vi få fortsätta med vistelsen i Nässjö (med den underbara personalen som arbetar där) under många år framöver. Där får man också möjligheten att umgås med andra föräldrar, som man har så mycket gemensamt med.

Det bästa skulle naturligtvis vara att få in Move & Walk-metoden i skolan, kanske kunna starta upp en skola även i Göteborgs-regionen.

Vi skulle gärna vilja sända ett stort tack till alla de, ingen nämnd och ingen glömd, som kämpat och banat väg för våra barn, så att vi har fått denna möjlighet till träning i Sverige. Vi hoppas också att det kommer att finnas plats och ekonomisk möjlighet så att alla de som kan och vill kan få pröva på denna träningsmetod i framtiden.

Hälsningar från vår solstråle Julia Torefalk, mamma Christina, pappa Björn och syskonen Jonas och Karin i Floda


FOTO GINTARE MULLBACK

Gillar du detta inlägget? Det kommer flera. Enklaste sättet att hålla koll på bloggen är att:

Skriv in din mailadress i vänsterspalten här, så får du alla inlägg först av alla, via mail.

Alternativt; Gilla Facebooksidan: Jo, Du Kan eller följa mig på Twitter

Genom att följa Mullback Bloggar, stödjer du rätten att människor ska kunna välja den väg i livet, som de själva känner gör dem mer tillfreds, nöjda och i bästa fall lyckliga och självständiga.


MEDVERKAN

Vill du också medverka och berätta vad Konduktiv Pedagogik betyder för dig, skriv till lars@mullback.se

Genom att märka mailet Mitt KP, ger du Mullback Bloggar rätt att publiceras din text i sammanhang som främjar utveckling för neurologiskt funktionshindrade. Skicka gärna också med någon bild, som du tycker passar.

Vill du hellre berätta på film, går det lika bra.


Breven som publiceras på MITT KP är tänkta för en bok om Konduktiv Pedagogik. Mullback Bloggar är en genomgång av det mycket omfattande material som finns. Delar av detta material, kommer förmodligen även publiceras i tryck längre fram.