Frida själv är positiv till träningen och pratar ofta om att hon ska åka till ”gåskolan” igen

IMG_4977MITT KP – enligt Karsten är en kategori i Mullback Bloggar med berättelser från 1990-talet, när Konduktiv Pedagogik just blivit känt i Sverige, sammanställda i ”Boken om Move & Walk – En bok som söker nya berättelser” av Karsten Inde. Publiceras med tillstånd av Karsten Inde.

SOMMARLÄSNING:

DAGENS KAPITEL AV MAMMA TILL FRIDA MYRSTEN:

Frida är positiv till ”gåskolan”

Frida har en CP-skada med vänstersidig övervikt (G80,2) är spastisk och kan inte gå bland annat.

I februari 1998 tittade jag på ”Reportrarna” på TV. Programmet handlade om Move & Walk och det kunde lika gärna ha handlat om vår dotter Frida. Allt passade in på henne. Allt läkarna sa till föräldrarna hade de sagt till oss också.

Att se programmet var både jobbigt och hoppfullt, men när det var slut var beslutet taget: Frida skulle till Move & Walk till varje pris, för hur skulle vi kunna se henne i ögonen när hon blev större om vi inte provat? Nästa dag ringde jag till Nässjö och anmälde Frida till bedömning.

Den 28 april 1998 åkte jag (mamma), Frida och storasyster Ebba tåg till Stockholm där vi mellanlandade hos farmor. Nästa dag fortsatte jag och Frida till Nässjö.

Bedömningen var ingen positiv upplevelse. Vi blev inlotsade i ett litet ostädat rum, där en av assistenterna tittade på Frida i en halvtimme och ställde en massa frågor. Vi hade åkt 68 mil och fick inte ens ett glas vatten.

I november 1998 fick vi slutligen vår träningstid. Pappa tog första veckan. Det gick inget särskilt bra i början. Tänk dig att Du ska kunna gå in till träningen med en rollator fast Du aldrig sett en sådan förut. Vecka 2 kom mamma. Vi bytte i Stockholm hos farmor. Frida fick träffa sin tvillingbror Karl och storasyster Ebba. Vecka 2 var också upp och ner. Tredje veckan kom Fridas assistent, ”StorFrida”, ner till oss för att stanna de sista två veckorna. Näst sista dagen glömmer nog aldrig ”StorFrida” och jag.

Frida gick sina första egna steg med rollator. Hela ungen lyste av stolthet. När vi kom hem fick vi bra uppbackning av habiliteringen och våran ”StorFrida”. Det är MYCKET viktigt att den personliga assistenten får vara med så mycket som möjligt. Frida har fortsatt att träna enligt Move & Walk-metoden. Nu har vi just påbörjat vår andra Move & Walk-period, denna gång i Stockholm.

Min sammanfattning om förra gången: Det kändes som vi aldrig tränat förut innan vi kom dit. Allt innan var så tamt. Det ställdes inga riktiga krav på barnet, vi skulle bara vara nöjda om hon inte blev sämre. Nu fick vi mål. Visst var det dåligt städat och dålig mat, men vad gör det? Frida kunde gå när vi kom hem. Frida själv är positiv till träningen och pratar ofta om att hon ska åka till ”gåskolan” igen.

Mamma till Frida Myrsten, 3 år, Ytterberg i härliga Härjdedalen


FOTO GINTARE MULLBACK

Gillar du detta inlägget? Det kommer flera. Enklaste sättet att hålla koll på bloggen är att:

Skriv in din mailadress i vänsterspalten här, så får du alla inlägg först av alla, via mail.

Alternativt; Gilla Facebooksidan: Jo, Du Kan eller följa mig på Twitter

Genom att följa Mullback Bloggar, stödjer du rätten att människor ska kunna välja den väg i livet, som de själva känner gör dem mer tillfreds, nöjda och i bästa fall lyckliga och självständiga.


MEDVERKAN

Vill du också medverka och berätta vad Konduktiv Pedagogik betyder för dig, skriv till lars@mullback.se

Genom att märka mailet Mitt KP, ger du Mullback Bloggar rätt att publiceras din text i sammanhang som främjar utveckling för neurologiskt funktionshindrade. Skicka gärna också med någon bild, som du tycker passar.

Vill du hellre berätta på film, går det lika bra.


Breven som publiceras på MITT KP är tänkta för en bok om Konduktiv Pedagogik. Mullback Bloggar är en genomgång av det mycket omfattande material som finns. Delar av detta material, kommer förmodligen även publiceras i tryck längre fram.