Familjen flyttade från Schweiz till Sverige

alltMITT KP är en kategori i Mullback Bloggar med brev från personer med erfarenhet av Konduktiv Pedagogik.

Idag publicerar vi ett  brev från Eva, mamma till nu 20 åriga Mikaele. Hon skriver om behovet av mer Konduktiv Pedagogik genom hela Livet.

Flera av de brev som publiceras på MITT KP är tänkta för en bok om Konduktiv Pedagogik. Mullback Bloggar är en genomgång av det mycket omfattande material som finns. Delar av detta material, kommer förmodligen även publiceras i tryck längre fram.

LÄS BREVET FRÅN EVA, MAMMA TILL MIKAELA:

Vad betyder KP för dig? På den frågan finns bara ett svar – KP betyder ALLT!

Min dotter Mikaela föddes i Schweiz och där fick man, som här, traditionell sjukgymnastik som ju oftast innebär att hitta rätt hjälpmedel för att exempelvis sitta rätt, istället för som i KP:n att lära sig att sitta rätt.

Min svägerska här i Sverige hörde talas om KP och såg filmen om Maria som Lars Mullback gjorde. Vi började undersöka saken och Mikaela åkte till Nässjö som 4-åring och fick sin första träningsperiod. Detta var ju fantastiskt, vilka framsteg hon gjorde på den månaden!

Vi lyckades få ihop pengar till ännu en resa till Nässjö ett år senare, även den med suveränt resultat. I Nässjö hörde jag talas om Jorielskolan som precis hade öppnat och som ju har KP i hela sin verksamhet. Vi ansökte om plats till Mikaela, fick en och så gick flytten till Sverige och Jorielskolan. Något som vi ALDRIG har ångrat.

Med KP i hela sin dagliga omgivning gjorde Mikaela enorma framsteg. Började tala, lärde sig kontrollera sin kropp och var framförallt sedd och accepterad för den hon var, vilket stärkte henne enormt som person och hon fick med det ett stort självförtroende som gjorde att hon verkligen kunde ta till sig träningen. Med KP-träning i princip dagligen började hon äta själv, ta sig fram med rullator och sträcka ut sin kropp.

Nu går Mikaela i gymnasiet och har i princip ingen KP-träning alls, vilket märks tydligt. Hon talar sämre, har sämre kontroll på armar och ben och har tappat en del hon lärt sig. Dock måste man säga att mycket sitter kvar och tack vare KP:n klarar Mikaela fortfarande väldigt mycket på egen hand.

Förra året i juni var Mikaela på en intensivträning på Move & Walk och det är otroligt vad stor skillnad det gör. Eftersom hon har fyllt 19 i år blir det den sista träningen nu i juni, vilket är en stor katastrof. Det allra bästa vore om alla – oavsett ålder – kunde få träna KP.

Det är så otroligt många som har blivit så fantastiskt hjälpta av KP att det bara inte GÅR att förstå att man ens tänker tanken att ta bort KP – det borde snarare utökas rejält! Tyvärr är det nog så att myndigheter och andra som bestämmer inte har en aning om KP:ns betydelse – ren okunskap alltså.

Vilket är fruktansvärt ur vår synvinkel och något som jag hoppas kan ändras på med denna bok.

Tack Lars!

Hälsningar
Eva (mamma till Mikaela)


MEDVERKAN

Vill du också medverka och berätta vad Konduktiv Pedagogik betyder för dig, skriv till lars@mullback.se

Genom att märka mailet Mitt KP, ger du Mullback Bloggar rätt att publiceras din text i sammanhang som främjar utveckling för neurologiskt funktionshindrade. Skicka gärna också med någon bild, som du tycker passar.

Vill du hellre berätta på film, går det lika bra.