En sjukgymnasts intryck

IMG_4956MITT KP – enligt Karsten är en kategori i Mullback Bloggar med berättelser från 1990-talet, när Konduktiv Pedagogik just blivit känt i Sverige, sammanställda i ”Boken om Move & Walk – En bok som söker nya berättelser” av Karsten Inde. Publiceras med tillstånd av Karsten Inde.

SOMMARLÄSNING:

DAGENS KAPITEL AV Linda Ljungblom, Leg. Sjukgymnast:

En sjukgymnasts intryck

Jag har blivit ombedd av Anna-Britta Edbäck, mor till Petra Edbäck, att ge mina synpunkter beträffande Petras träning enligt Move & Walk.

Under Petras vistelse i Nässjö var Petras LSS-handläggare och jag en dag på besök och tittade på när Petra tränade. Det var andra veckan för Petra i Nässjö och Petra hade redan då ökat på sina färdigheter; hon presterade mer än vad jag tidigare hade sett henne göra. Vad jag upplever som mycket positivt för Petra var den långa träningsperioden och att det gav Petra en ökad självkännedom, att hon kan lära sig nya saker.

Jag har tillsammans med Petra valt ut vissa träningsmoment enligt Move & Walk, som vi jobbar med när Petra har sjukgymnastik. Gångträning gör vi ej eftersom det förorsakar Petra smärta och irritation i den luxerade höften. Andra träningsmoment som gör ont tränar vi inte heller.

För att få maximal utdelning av vistelsen i Nässjö och efterföljande träning hade det varit önskvärt att conductorn och den ansvariga sjukgymnasten hade haft kontakt innan och i slutet av träningsperioden, så att sjukgymnasten på hemmaplan kan fortsätta med det som barnet lärt sig under sin tid i Nässjö. Detta också för att den ansvariga sjukgymnasten, d v s undertecknad, har kännedom om barnet, t ex om höftsmärta vid stående, vilket kan vara viktigt att veta för conductorn.

En annan önskan jag har är att man med videokamera hade dokumenterat enbart Petra under träningen, i början av perioden och i slutet. Det hade gett mig en bra möjlighet att se förbättringar och för Petra att se vad hon kan och vad hon behöver jobba mer med. Dessutom är det ett bra underlag att ha för att visa berörda personer runt Petra hur hon tränar och vad som skall tränas.

Vad som slog mig när jag var i Nässjö var assistenternas tunga arbetssituation. Det är mycket lyft från stol ner till golv – upp till stol och jobbiga arbetsställningar för rygg, höfter och knän då de jobbar tillsammans med personalen på golvet. För att träningen skall bli regelbunden hemma tror jag därför att man måste sprida kunskapen till alla Petras assistenter.

Linda Ljungblom, Leg. Sjukgymnast

Handikappförvaltningen, Habiliteringen Hisingen


FOTO GINTARE MULLBACK

Gillar du detta inlägget? Det kommer flera. Enklaste sättet att hålla koll på bloggen är att:

Skriv in din mailadress i vänsterspalten här, så får du alla inlägg först av alla, via mail.

Alternativt; Gilla Facebooksidan: Jo, Du Kan eller följa mig på Twitter

Genom att följa Mullback Bloggar, stödjer du rätten att människor ska kunna välja den väg i livet, som de själva känner gör dem mer tillfreds, nöjda och i bästa fall lyckliga och självständiga.


MEDVERKAN

Vill du också medverka och berätta vad Konduktiv Pedagogik betyder för dig, skriv till lars@mullback.se

Genom att märka mailet Mitt KP, ger du Mullback Bloggar rätt att publiceras din text i sammanhang som främjar utveckling för neurologiskt funktionshindrade. Skicka gärna också med någon bild, som du tycker passar.

Vill du hellre berätta på film, går det lika bra.


Breven som publiceras på MITT KP är tänkta för en bok om Konduktiv Pedagogik. Mullback Bloggar är en genomgång av det mycket omfattande material som finns. Delar av detta material, kommer förmodligen även publiceras i tryck längre fram.