Elliot – fick plötsligt en stroke när vi var på COOP

ElliotVÄRMLAND Denna vecka handlar Mullback Bloggar om föräldrarnas kamp i Värmland. Vi kommer publicera det fantastiska material som föräldrarna sammanställt för att förklara för Värmlands landstings politiker varför Konduktiv Pedagogik är så viktigt för deras barn. I dag

ELLIOT, 5 ÅR, FÖRVÄRVAD HJÄRNSKADA- HEMIPLEGI

Elliot levde sina två första år som vilket barn som helst. Sen en dag ändrades allt.

Vi hade åkt in till Sunne för att mata änder och handla. Väl inne på Coop hände något, Elliot fick en stroke. Bara så där. Vi fick senare reda på att orsaken var den vattkoppsinfektion Elliot haft 3 månader tidigare.

Elliot har nu en förvärvad hjärnskada som orsakar vänstersidig hemiplegi med tonusväxlingar. Han har svårt att kontrollera sin arm som är både dyskinetisk (ofrivilliga rörelser), spastisk (spänd) eller helt hypoton (slapp). Dessa spänningsväxlingar är väldigt påfrestande för Elliot, då han har svårt att hitta en strategi som fungerar alla dagar. I dag är Elliots bruk av arm/hand är mer eller mindre obefintlig.

Elliots ben är också påverkat och han trillar ofta. När han går gör han det med ett översträckt knä för att försöka kontrollera rycken som uppstår. Att gå med översträckt knä är påfrestande för både knä, höfter och rygg då allt sned belastas.

Vi har från början fått höra att de första två åren är de viktigaste för att rehabilitera en hjärnskada, ändå har Elliots träningstillfällen varit mycket få och om man ser till gångträning, ej existerande.

Vi vill att Elliot ska få chans att lära sig kontrollera sin ”busiga” kropp så bra det bara går. Vi är bestämda på att hans gångmönster måste ändras för att inte skapa komplikationer i framtiden. Vi hoppas också att han ska kunna lära sig använda sin påverkade arm som stöd i vardagen, därför vill vi träna konduktiv pedagogik. I dagsläget använder vi elektrodressen som verkar ha effekt på spasticiteten, en terapi som vi själva bekostat.

Elliot är en pigg och social kille som gillar när det är lite fart. Han tycker om att resa och älskar att bada. Han är normalbegåvad och hänger med i det mesta, förutom just de fysiska lekarna. Nu vid 5 års ålder har han börjat upptäcka sitt funktionshinder och är ibland ledsen och arg över att inte kunna hänga med på fotboll och liknande.

I morgon publiceras en gripande beskrivning av LOVA SKINNARGÅRD, en av de många neurologiskt-skadade barn som av Värmlands habilitering förvägras denbehandling, som är självklar i stora delar av övriga Sverige.


Gillar du detta inlägget? Det kommer flera. Enklaste sättet att hålla koll på bloggen är att:

Skriv in din mailadress i vänsterspalten här, så får du alla inlägg först av alla, via mail.

Alternativt; Gilla Facebooksidan: Jo, Du Kan eller följa mig på Twitter

Genom att följa Mullback Bloggar, stödjer du rätten att människor ska kunna välja den väg i livet, som de själva känner gör dem mer tillfreds, nöjda och i bästa fall lyckliga och självständiga.


Alla som omnämns eller berörs i Mullback Bloggar ges möjlighet att bemöta ett publicerat inlägg via ett eget inlägg, utöver vanliga kommentarsfält, så länge inlägg följer svensk lag och publicistiska principer.

Vill du medverka med ett inlägg, skicka det till lars@mullback.se. Märk mailet MB Inlägg, och ”citattecken” kring den text som du vill få publicerad.